logo

Коремна и Колоректална хирургия. Неоперативно лечение на хемороиди и анални фисури

Специалист Коремна и Колоректална хирургия

Моето мото

 • Отговорност
 • Етика
 • Дискретност

Практикуващ коремен хирург, проктолог от 1996 г.

повече »»

ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

0886 72 72 07

ЗАПИШЕТЕ ЧАС!

Партньори

Договорен партньор на Национална здравноосигурителна каса

Договорен партньор на Застрахователно Акционерно Дружество "България здраве" АД

Договорен партньор на "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД
"Дженерали Застраховане" АД

 

ВАШАТА ОПЕРАЦИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА АНАЛНА ФИСТУЛА

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:


Какво е аналната фистула?
Аналната фистула представлява каналче, което свързва правото черво отвътре с кожата около ануса навън. Можете да предположите, че имате такова заболяване, ако забележите оскъдно зацапване на бельото с белезникъв секрет, гной или кръв. В някои случаи е възможно да има и изтичане на изпражнения. Понякога оплакванията са по-дискретни и се ограничават с дискомфорт в аналната област.

Много често пациенти, които са оперирани по спешност с диагноза перианален абсцес оформят перианална фистула на мястото, където е „цепнат“ абсцеса. Всъщност това са двата етапа на едно и също заболяване. Перианалният абсцес представлява инфектирана кухина изпълнена с гной, която се формира в тъканите около ануса и правото черво. Въпреки това трябва да се знае, че не всеки абсцес завършва с образуване на фистула и не всяка фистула започва от перианален абсцес.

Ако имате подобни оплаквания се консултирайте с хирург специалист в тази област.


Какви видове фистули има ?

Има различни видове фистули – някои са “прости” т.е. каналчето е само едно и е с повърхностен ход. Други са с множество разклонения на канала. Много често се засягат сфинктерните мускули на ануса регулиращи контролирането на изхождането. В каналчетата на фистулите се поддържа хроничен възпалителен процес.

По-принцип колкото по-близо до ануса е отворчето на фистулата, толкова по-лесно е лечението и обратно.


Фистулите предизвикват сърбеж и дискомфорт, а нерядко се усложняват с обазуване на гнойници около ануса. Във всички случаи е необходимо специализирано хирургично лечение.


Най-висока е честотата на заболяването във възрастта между 30 и 50 години. Мъжете страдат два пъти по-често от жените.

Как би могла да ми помогне операцията?

Лечението на перианалните фистули е единствено оперативно. Съществуват много оперативни методи за лечение на фисулите в зависимост от техния вид и положение. Целта на всяка операция е да се отстрани и затвори инфектирания “канал” водещ към правото черво. Зарастванено на тъканите в тази област е по-бавно, така че за пълното оздравяване са необходими от една до няколко седмици. През това време не е необходимо да бъдете в болница. Достатъчно е да посещавате за превръзки вашия хирург един или няколко пъти седмично.


Има ли рискове от операцията ?

Преди началото на лечението е необходимо да се оцени риска от нарушаване функциите на сфинктерния апарат с незадържане на газове и изпражнения. От една страна трябва да се постигне пълно излекуване на фистулата, а от друга - да се запази сфинктера на всяка цена. Лечението на перианалните фистули е една от малкото области в хирургията, където изхода се решава преди всичко от опита и личната преценка на хирурга ( van Tets and Kuijpers, 1994 ). Запомнете – запазването на функцията на сфинктера определя вида и обема на избраната операция !


В последните години се експериментира с нови методи на лечение с биоматериали като затваряне на фистулата с фибриново лепило или с фибриновa „тапа“. Резултатите за сега са противоречиви.


Каква подготовка е необходима ?


Може да постъпите в болница в деня на операцията. Необходимо е да не сте закусвали и пили течности същата сутрин.


Понякога е необходимо, но не задълително, предния ден да се почисти дебелото черво по начин уговорен с вашия хирург.


Предварително се правят изследвания и консултации, за да се установи дали имате съпътстващи заболявания и нужда от допълнителна подготовка.


Анестезия

Най-добре е да се прилага краткотрайна венозна анестезия и локално блокиране на усещането за болка с подходящи медикаменти. Последните осигуряват напълно безболезнен ранен следоперативен период.


Широко използвания у нас „спинален блок“ не е добър избор, тъй като променя тонуса на мускулатурата и пречи на правилната преценка по време на операцията. Освен това има повече странични ефекти и прави невъзможно да се приберете в къщи още следобеда след процедурата. Налага се да останете в болницата и през нощта.


Какво става след операцията?

 • Вие ще имате превръзка в областта около ануса на мястото на отстранената фистула. Това се прави с цел да бъде преустановено изцяло дори и най-лекото кръвотечение.
 • Известен дискомфорт е неизбежен. Не се колебайте да поискате обезболяващи или успокоителни средства от медицинския персонал, ако се появят болки.
 • На следващата сутрин превръзката се сменя с нова като раната се третира с подходящ антисептичен унгвент.
 • В първите дни е нормално да имате оскъдно кървене на превръзката, когато правите бани и при изхождане.
 • В някои случаи може да усетите малко ластиче близо до ръба на ануса. То ще отпадне само след около седмица.
 • Диета – хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна без да се ограничавате. Принудителното гладуване или едностранчивото хранене води до запек и доста болезнено първо изхождане.

Трудно ли ще бъде първото изхождане?

Нормално е първото изхождане да настъпи до 3 - 4 дни. Наличието на необилно количество кръв не бива да ви притеснява и е напълно нормално. Добра идея е да вземете обезболяващо прахче / напр. Аулин, Нимезил или др. / 15 –20 минути преди да отидете до тоалетната.


Превръзки

 • Първоначално превръзките са един път дневно, като преди това се прави антисептична седалищна баня с приятна за тялото топла вода и разтворен Калиев парманганат или запака от Смрадлика за 3 - 4 минути. Разтвора на Калиев парманганат трябва да бъде много бледо розов, за да не доведе до изгаряне на околната кожа.
 • Най-важно, за да бъде успешно лечението е раната да зарастне от дъното към повърхността !
 • Затова превръзката се състои в поставяне на марлено фитилче с антисептичен унгвент до самото дъно на раната.
 • Неправилното водене на превръзките след операция за перианална фистула може да провали дори перфектно извършена хирургична процедура .

Трябва да се помни, че медицината не е точна наука. Добрите резултати идват, когато лекарят вложи в работата си професионализъм и "сърце", а пациента му се довери и спазва препоръките му. Хирургичното лечение на перианални абсцеси и фистули изисква голямо търпение. Понякога рецидивирането на фистулата просто се случва. Тогава излекуване се постига с една или няколко ревизии и прецизно водене на превръзките.


Колко време ще бъда в болницата ?

Това зависи от вида на фистулата. При простите фистули може да се приберете в къщи още същия ден. По–сложните изискват болничен престой от няколко дни до седмица.


Как да правя превръзките си в къщи?

 • Преди да си тръгнете от болницата помолете вашия хирург подробно да Ви обясни как да си правите превръзките. Те не са сложни.
 • Добра идея е да присъства и ваш близък човек на когото можете да разчитате да Ви помага.
 • Запомнете – най-важното е да се поставя фитил с мехлем до дъното на раната !
 • Напълно нормално е да забелязвате малко количество кръв или гной на превръзката. За да запазите бельото си може да подлагате парче марля или памук. Окосмяването в близост до раната трябва да се отстрани.
 • Поне веднъж седмично превръзката трябва да се прави от лекар.

Колко дни болнични са ми необходими?

 • Времето необходимо за да поемате отново на нормалните си задължения варира много в зависимост от индивидуалната чуствителност на всеки човек и от вида на фистулата.
 • Обикновено 7 дни до 2 седмици са напълно достатъчни.
 • Избягвайте прекалено много стоене на едно място – прав или седнал, както и топли помещения, сауна, горещи вани и др.

За допълнителна информация

 • Консултативен Проктологичен кабинет
 • д-р Антон Тодоров, дм тел. 0886 72 72 07
 • Медицински Център за амбулаторна хирургия и Колопроктология
 • гр. Пловдив
 • ул. “Кавала” № 20, ет 8
Професионален опит и съвременни методи. Истината за Вашето здраве. Решението е Ваше и е толкова лесно!