logo

Коремна и Колоректална хирургия. Неоперативно лечение на хемороиди и анални фисури

Специалист Коремна и Колоректална хирургия

Моето мото

 • Отговорност
 • Етика
 • Дискретност

Практикуващ коремен хирург, проктолог от 1996 г.

повече »»

ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

0886 72 72 07

ЗАПИШЕТЕ ЧАС!

Партньори

Договорен партньор на Национална здравноосигурителна каса

Договорен партньор на Застрахователно Акционерно Дружество "България здраве" АД

Договорен партньор на "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД
"Дженерали Застраховане" АД

 

УПРАЖНЕНИЯ ПРИ ОТСЛАБВАНЕ НА АНАЛНИЯ СФИНКТЕР

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:


Какво e аналният сфинктер?
налният сфинктер представлява пръстеновиден мускул разположен около ануса, който осигурява контрол върху освобождаването на дебелото черво от изпражнения. Този мускул може да отслабне поради най-различни причини – тежко раждане, продължинелен запек или диария, заболявания на правото черво и ануса, травми и разкъсвания и др. Понякога причината трудно може да бъде установена. Когато аналният сфинктер отслабне става трудно да контролирате изхождането си. Може да изпускате газове, течни изпражнения, а в по-тежките случаи и твърди изпражнения без да желаете това.


Тонуса на аналния сфинктер може да бъде измерен със специален уред наречен сфинктертонометър.


Как биха ми помогнали тези упражнения?
Упражненията за засилване на аналния сфинктер имат за цел да възстановят контрола върху червата ви. Когато се практикуват правилно и редовно те възстановяват и заздравяват мускулите на аналния сфинктер. Така ще можете да задържате според волята си както газове, така и изпражнения.
Преди да започнете да се обучавате е задължително да се консултирате със специалист за да се уточни причината за проблема ви.


Как да науча упражненията?
Седнете удобно на стол с леко раздалечени колена. Представете си, че се опитвате да задържите газове. За целта свивайте колкото може по-силно аналния си сфинктер. Трябва да усетите, че мускулите Ви се контрахират и леко се повдигат нагоре. При това седалището и краката Ви трябва да са съвсем неподвижни на стола. Опитайте се да си представите, как само кожата около ануса ви се свива и повдига от седалката на стола докато тялото ви е неподвижно. Веднъж усвоили това базово упражнение можете да преминете по-нататък. Сега си представете, че аналният ви сфинктер прилича на асансьор. Когато го стягате с всички сили той се “издига” до четвъртия етаж. Ще усетите обаче, че не можете да го задържите дълго така силно стегнат, тъй като бързо се уморявате. А сега се отпуснете и след кратка почивка отново го стегнете, но не така силно, а приблизитерно наполовина – "до втория етаж". Почувствайте колко по-дълго можете да го задържите в това положение в сравнение с максималното стягане.


Как да практикувам упражненията?
1. Седнете или легнете с леко разтворени колене. Стегнете сфинктерните си мускули толкова силно колкото можете. Задръжте в това положение около 5 секунди и след това се отпуснете. Починете си 10 секунди и повторете упражнението. Направете същото упражнение още най-малко пет пъти. То ще спомогне за заздравяване на сфинктерната ви мускулатура. 2. Следващо упражнение – стегнете мускулите си приблизително с половината от максималната си сила. Задръжте колкото се може по-дълго. След това си починете за не по-малко от 10 секунди. Повторете същото упражнение поне още пет пъти. Това упражнение ще допринесе за издръжливостта на мускулите ви. 3. Стягайте и отпускайте мускулите си колкото силно и бързо можете. Повторете упражнението най-малко пет пъти.


Правете тези упражнения – свиване с маскимална сила, свиване за най-дълго време и бързо свиване и отпускане поне десет пъти дневно.
След началото на упражненията ще забележите, че мускулите ви укрепват все повече, вече можете да ги задържате за повече от 5 секунди и да ги съкращавате и отпускате повече пъти. Имайте пред вид, че за да постигнете пълен контрол въху сфинктера ви е необходимо време и редовни упражнения. Понякога трябва да работите няколко месеца за да постигнете целта си.


Полезни съвети.
1. Добра идея е ако в началото усвоявате упражненията сам/а/ и в спокойна обстановка, за да бъдете по-концентриран/а/. Скоро обаче ще можете да ги правите на всяко място и по всяко време без никой от околните да забелязва това. 2. Създайте си навик да ги съчетавате нормалната си работа през деня. 3. Ако не сте сигурни, че изпълнявате правилно упражненията можете да поставите показалеца си леко върху ануса. Ако всичко е наред трябва да усеите леко стягате и повдигане на кожата, когато стягате мускулите си. Същото може да наблюдавате и с огледало. 4. Когато ви се ходи по голяма нужда стегнете мускулите приблизително с половината си сила и задръжте колкото можете, за да усетите дали има подобрение и дали вече можете да контролирате червата си. 5. Ако сте с наднормено тегло постарайте се да свалите няколко килограма. 6. Когато вече сте постигнарли успех не се отказвайте от упражненията напълно. Правете ги по няколко пъти на ден, за да не се повтаря проблема ви.


 • Правете упражненията си редовно.
 • Имайте вяра в тях.
 • Добрите резултати ще дойдат след първите няколко седмици.

Ако имате още въпроси?
Тази брошура е предназначена за да ви помага при научаването на упражненията за сфинктерен контрол. Ако не сте разбрали част от нея или имате трудности с упражненията обърнете се към нас за консултация.


За допълнителна информация

 • Консултативен Проктологичен кабинет
 • д-р Антон Тодоров 0886 72 72 07
 • Медицински Център за амбулаторна хирургия и Колопроктология
 • гр. Пловдив
 • Ул. “Кавала” № 20, ет 8
Професионален опит и съвременни методи. Истината за Вашето здраве. Решението е Ваше и е толкова лесно!