logo

Коремна и Колоректална хирургия. Неоперативно лечение на хемороиди и анални фисури

Специалист Коремна и Колоректална хирургия

Моето мото

 • Отговорност
 • Етика
 • Дискретност

Практикуващ коремен хирург, проктолог от 1996 г.

повече »»

ОБАДЕТЕ СЕ СЕГА!

0886 72 72 07

ЗАПИШЕТЕ ЧАС!

Партньори

Договорен партньор на Национална здравноосигурителна каса

Договорен партньор на Застрахователно Акционерно Дружество "България здраве" АД

Договорен партньор на "Дженерали Закрила Здравно осигуряване" АД
"Дженерали Застраховане" АД

 

ВАШАТА ОПЕРАЦИЯ ЗА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПИЛОНИДАЛНА КИСТА

Отговори на най-често задаваните от пациентите въпроси:


Успешното лечение зависи от правилно подбраната операция !


Какво е пилонидална киста?
Пилонидалната киста представлява едно или повече каналчета, които водят до кухина под кожата разположена в седалищната област. Тази кухина е вродена или се образува от врастващи в грешна / под кожата / посока косми. Тази кухина може да се инфектира с набиране на гной и образуване на абсцес. В други случаи заболяването протича хронично и може да причинява проблеми дълги години наред. Заболяването е често срещано и засяга млади хора – по-често мъже.


Пилонидалните кисти предизвикват сърбеж и дискомфорт и се усложняват с обазуване на абсцеси и фистули в седалищната област. Най-често се засягат хора често шофиращи или такива, чиято професия е свързана с продължително стояне на място.


Как да се лекува кистата ?
Относно дермоидните кисти и фистули - съществуват две мнения в подхода към тях. В България по традиция е приет по-радикалния т.е. цялостно изрязване на кистата и прилежащата фистула, ако има такава. Резултатът е много голям тъканен дефект, който понякога трудно и бавно зараства, ако се инфектира. Освен това рецидивите са чести – около 10 %. Налага се по-дълго отсъствие от работа, т.е. възстановителиния период е по-продължителен.

В САЩ много често се прилага минимално инвазивен подход - частична ексцизия и кюретаж на кухини и фистулни ходове. При него възстановяването е по-бързо и често не се налага отсъствие от работа за повече от 2-3 дни. И двата подхода имат плюсове и минуси. Добре е да се прецизира кой е най-подходящ за всеки отделен пациент.

Понякога човек установява, че има дермоидална киста случайно или при преглед по повод друго забляване. Ако такава киста не е създавала проблеми досега и е напълно спокойна и асимптоматична - по-добре е да не се оперира.

Понякога пациентите са твърдо убедени, че имат дермоидална киста, а на практика се касае за друго заболяване - перианална фистула, фоликулит или фурункул в седалищната област, атером или рядко срещаното заболяване hydradenitis suppurativa.


Как би могла да ми помогне операцията?
Основна цел на лечението е премахването на кистата, нейните ходове и инфектираната околна тъкан. Съществуват няколко оперативни метода за лечение на кистите в зависимост от всеки индивидуален случай. От решаващо значение е наличието или отсъствието на абсцес. Най-подходящия метод за лечение е обект на дискусия между Вас и лекуващия ви хирург.


Каква подготовка е необходима?


Може да постъпите в болница в деня на операцията. Необходимо е да не сте закусвали и пили течности същата сутрин. Не е необходима никава друга подготовка освен отстраняване на окосмяването в седалищната област.

Добре е предварително да се направят кръвни изследвания и консултации в случай, че имате съпътстващи заболявания. Анестезията осигурява напълно безболезнена операция. Може да заспите или да запазите съзнанието си, ако предпочитате.


Какво става след операцията?

 • Вие ще имате превръзка в областта на седалището на мястото на отстранената киста.
 • Известен дискомфорт е неизбежен. Не се колебайте да поискате обезболяващи или успокоителни средства от дежурната медицинска сестра.
 • Воденето на следоперативните превръзки много се различава в зависимост от използвания оперативен метод. Във всички случаи трябва да знаете, че правилното водене на превръзките е от решаващо значение за крайния успех на лечението. Бъдете готови да отделите нужното за това време.
 • Диета – хранете се с колкото е възможно по-разнообразна храна според вкусовете си. Всъщност при това заболяване диетата не е от съществено значение за крайния резултат.

Трудно ли ще бъде първото изхождане?


 • Първоначално превръзките са един път дневно.
 • От изключително значение е редовно да се премахва окосмяването в седалищната област около оперативната рана.
 • Избягвайте прекалено много стоене на едно място – прав или седнал, както и топли помещения, сауна, горещи вани, както и тясно бельо особено от изкуствени материи.

Как да правя превръзките си в къщи?

 • Преди да си тръгнете от болницата помолете вашия хирург подробно да Ви обясни как да си правите превръзките. Те не са сложни.
 • Добра идея е да присъства и ваш близък човек на когото можете да разчитате да Ви помага.
 • Неправилното водене на превръзките след операция за пилонидална киста може да провали дори перфектно извършена хирургична процедура.
 • За радост често е достатъчно превръзката трябва да се прави от лекар веднъж седмично.

Колко време ще бъда в болницата?


От няколко часа след операцията до 3 дни в зависимост от вида на оперативния метод .


Колко дни болнични са ми необходими?

 • Времето необходимо за да поемате отново на нормалните си задължения варира много в зависимост от индивидуалната чуствителност на всеки човек и от вида на операцията.
 • Обикновено 3 дни до 2 седмици са достатъчни.

За допълнителна информация

 • Консултативен Проктологичен кабинет
 • д-р Антон Тодоров 0886 72 72 07
 • Медицински Център за амбулаторна хирургия и Колопроктология
 • гр. Пловдив
 • Ул. “Кавала” № 20, ет 8
Професионален опит и съвременни методи. Истината за Вашето здраве. Решението е Ваше и е толкова лесно!